Bloglovin icon
Mielitekoja header image

Miten olla itsevarma?

August 22, 2017

 

Itsevarmuus on hassu aihe kirjoittaa. Vain muutama vuosi sitten koko aihe nosti mulle lähinnä vain kylmiä väreitä, koska en mä ollut itsevarma, en sinne päinkään.

 

Jossain vaiheessa mua rupes kuitenkin liikaa tympimään se, että annoin oman epävarmuuteni tulla kaiken kivan ja uuden tekemisen esteeksi. Jättäydyin mieluummin uusista asioista pois, sillä pelkäsin, että mokaan tai nolaan itseni. Pahinta kuitenkin oli se syyllistäminen jota itseeni kohdistin. “Pitää olla rohkeampi, ei saa olla noin epävarma”.

 


 

No pakottamallahan itsevarmaksi ei tulla. Ei sitä päätetä aamupalapöydässä tai hampaita pestessä, että tästä hetkestä eteenpäin en ole koskaan epävarma mistään. Klassiset vinkit itsevarmuuteen, kuten esimerkiksi “älä välitä muiden mielipiteistä”, toimivat yhtä heikosti kuin surullisenkuuluisat pikadieetit. Miten minä sitten pääsin karmeasta epävarmuudestani eroon?

 

En päässyt. Tai en päässyt täysin. Hurja salaisuus on se, että opin hyväksymään heikotkin päivät. Annoin itseni kokea epävarmuutta enkä enää syyllistänyt itseäni siitä. Todelliseen itsevarmuuteen kuuluu niitä päiviä ja hetkiä, kun kokee itsensä maailman epävarmimmaksi. Pointti on siinä, ettei näiden hetkien saa antaa lannistaa.

 

 

No kuinka epävarmuuden hyväksyminen auttaa olemaan itsevarmempi? Armollisuudesta itseään kohtaan ei koskaan ole haittaa ja se on asia, jonka oon ja tuun sanomaan tässä blogissa tuskaisen monta kertaa. Kun epävarmuudelle antaa sen toisinaan vaatiman tilan, se ei vyöry päälle enää niin voimakkaana. Tähän ajatusmalliin kuitenkin lisäsin toisenkin toimintatavan, joka sai mut takaisin tekemään uusia ja erikoisia juttuja. Otin askeleen kohti niitä asioita, joiden tekemistä välttelin sillä verukkeella, etten ole riittävän itsevarma tai rohkea.

 

Toimi siten kuten toimisit jos olisit itsevarma. Eli pue aamulla päälle ne vaatteet joiden käyttämistä olet epäröinyt. Ota yhteyttä siihen ihmiseen jonka kanssa juttelua olet pelännyt epäonnistumisen pelossa. Uusien juttujen kokeilu ei vaadi itsevarmuutta, vaikka se kyllä tekee siitä helpompaa. Sillä, onnistutko uuden jutun kokeilussa vai epäonnistutko, ei ole väliä. Tärkeintä on mukavuusalueelta poistuminen ja jos sen teet, olet jo valtavan harppauksen pidemmällä.

 

Näitä juttuja mä koitan pitää mielessäni lähes joka päivä. Hauskinta on ollut huomata, kuinka itsevarmuus on kasvanut taustalla ihan kuin itsekseen.

 Leave a Reply