Mielitekoja Podcast

Rahapeliriippuvuus

Mielitekoja podcastin ydinajatus on kannustaa puhumiseen ja keskittyä kuunteluun. Tarjoamme väylän puhua ääneen ajatuksia ja kokemuksia mielenterveydestä sekä mielen hyvinvoinnin haasteista ja onnistumisista. Mielitekoja haluaa synnyttää keskustelua asioista, joista ei häpeän tai pelon vuoksi uskalleta puhua ääneen. Podcastin ensimmäisellä kaudella pureudutaan rahapeliriippuvuuden maailmaan eri näkökulmista. Haastattelemme mm. pelaajia, omaisia ja alan ammattilaisia. 

Podcastin juontaa Hanna-Mari Kujala, äänessä myös Piamari Kaario sekä vaihtuvat vieraat! 

Tervetuloa Mielitekojen maailmaan!

Mielitekoja podcastin ydinajatus on kannustaa puhumiseen ja keskittyä kuunteluun. Mielitekoja haluaa synnyttää keskustelua asioista, joista ei häpeän tai pelon vuoksi uskalleta puhua ääneen. Podcastin ensimmäisellä kaudella pureudutaan rahapeliriippuvuuden maailmaan eri näkökulmista. Ensimmäisessä jaksossa jutellaan omaisen kanssa, jonka isäpuoli oli rahapeliriippuvainen. Tarina sai surullisen päätöksen. Podcastin musiikista vastaa Lappeenrantalainen Aston Kalmari. Tunnuskappaleen nimi on Sininen huone. Säv: Aleksi Arola, Ville Vuorio San: Aleksi Arola Sov: Markus Tuhkalainen, Samu Pellikka

Podcastin toisessa jaksossa keskustellaan Peliklinikan psykologin, Otso Saariluoman kanssa. Otso kertoo ymmärrettävästi rahapeliriippuvuudesta, ja pelaamisen tuomista haasteista ammattinsa näkökulmasta.Podcastin kolmannessa jaksossa keskustellaan Peluurin psykologin, Otso Saariluoman kanssa pelaajan läheisten tunnetiloista sekä omaisten kriisin kohtaamisesta. Selvitetään myös mistä ja miten pelaajan lähipiirin on mahdollista saada itselleen apua rinnallakulkijana.

Podcastin toisessa jaksossa keskustellaan Peliklinikan psykologin, Otso Saariluoman kanssa. Otso kertoo ymmärrettävästi rahapeliriippuvuudesta, ja pelaamisen tuomista haasteista ammattinsa näkökulmasta.Podcastin viidennessä jaksossa jatketaan keskustelua Vesan kanssa. Mitä rahapeliriippuvuudesta irrottautuminen on häneltä vaatinut ja mitä hän on menettänyt rahapelaamisen vuoksi? Keskustellaan myös siitä, mikä antoi lopullisen sysäyksen rahapelaamisesta irrottautumiseen. Kuulemme myös mikä merkitys vertaistuella on ollut Vesan kohdalla ja mitä hän ajattelee omaisten asemasta. Podcast ei sisällä kaupallista yhteistyötä, vaan perustuu täysin Vesan henkilökohtaiseen kokemukseen.

Mielitekoja podcastin 6. jaksossa tavataan Mari. Mari antoi meidän projektille kasvot ja tarinansa. Marin miehen pelaaminen lähti käsistä vuonna 2010. Sen jälkeen mentiin jyrkkää alamäkeä, ja se alamäki päättyi pari vuotta sitten Saimaan rannalle, erään nuotiopaikan läheisyyteen. Marin mies otti hengen itseltään. Kun Marin mies löydettiin, oli nuotio vielä lämpöä hohkaava. Mari kantoi häpeää ja tuskaa mukanaan vuosia. Häpeän ja tuskan lisäksi hän maksaa edelleen miehensä velkoja, sillä hän oli kiltteyttään taannut miehensä lainan. Häpeän aika on nyt ohi. Kuuntele tästä Marin tarina.

 

Mielitekoja podcastin seitsemännessä jaksossa keskustellaan Maijan kanssa hänen puolisonsa Jussin rahapeliriippuvuudesta. Minkälaista roolia rahapeliriippuvuus näytteli heidän suhteessaan, minkälaista oli elää rahapeliriippuvaisen kanssa? Miltä Maijasta tuntui, kun Jussi pelasi myös hänen elämällään?

Podcastin 8. jaksossa jatketaan keskustelua Maijan kanssa. Kaiken piti olla hyvin, rahapeliriippuvuuden piti olla mennyttä elämää. Velatkin oli kuitattu. Mutta pimeä puoli otti taas vallan.

Podcastin 9. jaksossa tutustutaan Pekka Pelaajan maailmaan. Pekka on pelannut elämänsä aikana miljoona euroa savuna ilmaan. Ja tehnyt sen kaiken salassa perheeltään, ystäviltään ja muulta ympäröivältä maailmalta. Kun kulissit on kunnossa, rahapeliriippuvuutta ei ympäröivä maailmakaan ole osannut epäillä. Piilottelun ja valehtelun taakkaa on kuitenkin uuvuttavaa kantaa yksin. Nyt Pekka avaa meille ajatuksiaan, anonyymisti.

Mielitekoja podcastin 10. jaksossa jatketaan keskustelua Pekka Pelaajan kanssa häpeän tunteesta, miten siitä pääsee eroon ja kuinka tärkeää olisi löytää itselleen vertaistukea ihmisestä joka on jo kuivilla.

Mielitekoja podcastin 11. jaksossa kuullaan ison rahapeliyhtiön entisen asiakaspalvelijan näkemyksiä rahapeliriippuvuudesta, pelaajista, vastuullisesta pelaamisesta ja pelifirman asiakaspalvelutyön merkityksellisyydestä.

Mielitekoja podcastin 12. jaksossa jatketaan keskustelua kansainvälisen pelifirman entisen työntekijän Jannen kanssa ja mukana keskustelussa on myös aiemmista jaksoista tuttu Maija. Jutellaan kiiltokuvan rumasta puolesta, rahapelaamisen liitännäisongelmista, häpeän defenssimekanismeista. Pohdimme myös miten helposti riippuvaisia ihmisiä tuomitaan, ja kuinka vaikeaa ammattilaisenkin voi olla tunnistaa rahapeliriippuvaista.