Rahapeliriippuvuus -podcast, miksi?

Syksyllä 2020 monen sattuman summana sain idean, että haluan oppia paremmin ymmärtämään mistä rahapeliriippuvuudessa on kyse ja miksi. Halusin myös ammatillisesti löytää uusia työkaluja ja kehittää osaamistani. Rahapeliriippuvuudesta on jo usean vuoden ajan puhuttu avoimemmin, mutta yleensä keskustelun keskiössä on aina itse pelaaja. Luonnollista, ja ymmärrän tämän kyllä.

Halusin kuitenkin itse käsitellä aihetta erityisesti lähipiirin näkökulmasta. Koin, että omaiset, ystävät, lähipiiri kaikkinensa, he jäävät läheisen rahapeliriippuvuuden tuomien tunteiden kanssa kovin yksin. On paljon kysymyksiä, ja niin kovin vähän vastauksia.

Alkuperäinen ajatukseni oli, että tehdään muutama lehtihaastattelu aiheen tiimoilta. Kati oli jo aiemmin tehnyt minulle yhden kuvausprojektin ja lupautui ottamaan valokuvat myös tulevaa lehtijuttua varten. Seuraavaksi piti etsiä toimittaja. En löytänyt toimittajaa, mutta löysin juontajan. Lokakuussa palaveroimme kolmistaan ja olimme kaikki yhtä mieltä siitä, että aihe on tärkeä. Tässä vaiheessa projekti kirjaimellisesti eskaloitui!

Parista lehtihaastattelusta tuli lopulta 13 ihmisen haastattelurupeama ja podcast-sarja. Äänitettyä haastattelumateriaalia on tällä hetkellä kasassa jo yli 20 tuntia, ja podcast jaksoja on monen monta. Olemme haastatelleet pelaajia ja pelaajien omaisia. Olemme haastatelleet Veikkauksen vastuullisen pelaamisen päällikköä ja Peluurin psykologia. Tällä viikolla tehdään vielä yksi ammattilaishaastattelu. Olemme myös saaneet projektiin mukaan erään rahapeliyhtiön entisen asiakaspalvelijan, joka on nähnyt pelikentän hieman toisenlaisesta perspektiivistä.

Tämä podcast on kuuntelemisen arvoinen. Tarinoita tippuu eetteriin tammikuun 29. päivä alkaen. Kannattaa myös ottaa Mielitekoja Instagram seurantaan täältä. Sieltä pääsette myös katsomaan Kati Koskenmäen ottamia valokuvia tai sitten Katin omasta Instagramista. Podcastin juontamisesta vastaa juontaja Hanna-Mari Kujala. Hanna-Marin tavoitat täältä. Meillä on jokaiselle jotain. Ja lupaan, että jokainen tarina koskettaa.

Samalla tässä projektissa kiteytyy hienosti se, mikä voima yhdessä tekemisellä on. Olen jo nyt ylpeä siitä mitä yhdessä olemme saaneet aikaan. Tervetuloa kuulijaksi. Podcast julkaistaan Mielitekoja verkkosivuilla, sekä Spotifyissa ja iTunesissa.